Până când îți mai poți cumpăra vechime în muncă și cât de avantajos este să faci acest lucru. Condițiile impuse
Posibilitatea de a cumpăra vechime în muncă ar putea să fie prelungită cu un an, conform unui proiect de ordonanță pus în dezbatere publică la Ministerul Muncii. Iată cât de avantajos ar fi să faci acest lucru și ce condiții ar trebui să îndeplinești.
Data până la care ar putea fi cumpărată vechimea în muncă
Ministerul Muncii a propus ca mecanismul actual de cumpărare a vechimii în muncă să fie prelungit până la data de 31 decembrie 2024.
În prezent, persoanele care nu sunt încă ieșite la pensie pot plăti contribuții de asigurări sociale pentru o perioadă de cel mult 6 ani anterioară încheierii contractului de asigurare.
Suma plătită reprezintă un sfert din salariul minim în vigoare la momentul încheierii contractului, adică 9.000 de lei pe an.
Deși inițial acest sistem a fost conceput pentru a sprijini financiar persoanele cu vechime în muncă sub 15 ani, a apărut o dezbatere legată de avantajele pe care acest mecanism le oferă contribuabililor care vor să acopere perioadele lipsă din istoricul lor de cotizații înainte de pensionare.
Cât de avantajos este să cumperi vechime în muncă
Se pune în discuție dacă investiția semnificativă de aproximativ 55.000 de lei pentru o perioadă de 6 ani de vechime în muncă va aduce beneficii semnificative în ceea ce privește creșterea pensiei, comparativ cu alternativele de economisire sau cu opțiunile de pensii facultative din sistemul privat.
Într-un calcul realizat de ziare.com, pentru situația ipotetică a unei persoane cu 35 de ani de experiență în muncă, s-a constatat că suma câștigată în total prin investiția de 54.000 de lei pentru achiziționarea a șase ani de vechime lipsă din istoricul de muncă ar fi de 183 de lei.
Într-un alt context, pentru a compara, a fost folosită platforma finradar.ro pentru a calcula posibila pensie pilon III pe care ar putea-o obține o persoană în vârstă de 60 de ani care alege să contribuie la un fond de pensii private în ultimii cinci ani până la vârsta de pensionare.
În primul scenariu, cu 400 de lei plătiți lunar, investiția pe parcursul ultimilor cinci ani de dinaintea pensionării ar aduce un total de 24.000 de lei, tradus într-un surplus de 200 de lei la pensia de stat.
În al doilea scenariu, cu o contribuție lunară de 100 de lei, presupunând că persoana are deja o sumă inițială de 20.000 de lei investiți, contribuția totală la pilonul III ar ajunge la 26.000 de lei, aducând un surplus de 230 de lei la pensia de stat.
Condițiile impuse pentru cumpărarea de vechime în muncă
Contractul de asigurare socială ce permite cumpărarea anilor de vechime în muncă poate fi încheiat de orice persoană, indiferent de cetățenie, care îndeplinește mai multe condiții cumulativ:
- să nu fie deja pensionară în momentul încheierii contractului,
- să nu fi acumulat vechime de cotizare sau vechime asimilată în sistemul public de pensii sau într-un alt sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre UE sau în alte state cu care România are acorduri internaționale în domeniul securității sociale, în perioada pentru care se dorește asigurarea,
- să nu fi fost obligată la asigurare în sistemul public de pensii în perioada pentru care solicită achiziționarea acestei asigurări.
Contractul de asigurare socială este valabil doar pentru obținerea pensiei pentru limită de vârstă și doar pentru perioade anterioare încheierii contractului.